Advocaat van onvermogen

Advocaatinschakelen-beschermingsbewindEen term die vroeger vaak werd gebruikt in de juridische wereld was Advocaat van onvermogen. Het begrip betekende dat u aanspraak maakte voor een gesubsidieerde advocaat. Dit soort advocaten worden ook wel pro-deo advocaten genoemd . In Nederland heeft iedere burger recht op een eerlijk proces die wordt geleidt door een onpartijdige rechter.

Voorwaarden voor een advocaat van onvermogen

U krijgt natuurlijk niet zomaar een advocaat van onvermogen toegewezen, hiervoor moet u voldaan aan een aantal voorwaarden. De eisen zijn opgesteld door de Raad van Rechtsbijstand die zoals de naam al doet vermoeden de rechtsbijstand subsidies controleert. We hebben de belangrijkste voorwaarden voor u op een rijtje gezet zodat u een idee krijgt waaraan u dient te voldoen.

  • Het moet in de regel gaan om een serieuze zaak. Dit wil zeggen dat het een juridisch probleem moet zijn in plaats van een praktische zaak. Een goed voorbeeld om het verschil aan te duiden is het uitlenen van geld, wanneer de andere persoon op een onfatsoenlijke manier niet het geld terugbetaald is het meestal een juridische zaak.
  • Wanneer u een fiscaal jaarinkomen van > €25.200 heeft komt u in aanmerking voor een rechtsbijstand subsidie. De Raad van Rechtsbijstand pakt het bruto inkomen dat op uw jaaropgave staat vermeldt en telt daar de zorgverzekeringswet bij op om tot het fiscaal inkomen te komen.
  • Woont u samen of bent u gehuwd dan gelden weer andere regels voor het verkrijgen van een subsidie. U mag in deze situatie €35.600 per jaar verdienen. Wel geldt de voorwaarden dat het vermogen van ieder persoon niet meer mag bedragen dan € 20.785.
  • Een voorwaarden die vaak wordt vergeten is dat het financieel resultaat van een rechtszaak niet hoger mag zijn dan 50% van uw heffingsvrije vermogen. Wanneer niet aan deze eis wordt voldaan zal u met terugwerkende kracht de advocaat kosten dienen te betalen.

Pro deo advocaat inschakelenAdvocaat inschakelen

Het inschakelen van een advocaat van onvermogen kan uiteraard via Advocaatinschakelen.nl door het contactformulier in te vullen. Weet u niet zeker of u aan alle eisen voldoet is het raadzaam om contact op te nemen met een van onze aangesloten partners die samen met u naar de situatie kijken.

Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
Direct contact?
Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
>
AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472