FranchiseAdvocaatinschakelen-contracttekenen

Wanneer een ondernemer (franchisenemer) en een franchisehouder tot een overeenkomst komen mag de onafhankelijke ondernemer gebruik maken van de merknaam, de producten en de huisstijl van de franchisehouder. In alle gevallen zijn de precieze details over de samenwerking zeer uitgebreid in contracten en clausule beschreven. Zo zijn er afspraken gemaakt in verschillende rechtsgebieden zoals het contractenrecht, huurrecht, mededingingsrecht en intellectuele eigendommen. Hieronder zullen we een aantal punten bespreken waar u rekening mee moet houden tijdens de onderhandelingen.

Contractenrecht

Binnen dit onderdeel worden de rechten en plichten van zowel de franchisenemer als de gever besproken. Centrale vragen zoals wanneer mag het contract worden beëindigd en wie is aansprakelijk voor de geleden schade. Moeten worden behandeld binnen dit onderdeel.

Advocaatinschakelen-mediationHuurrecht

Het franchise concept gaat meestal hand in hand met een winkelpand of andere vorm van bedrijfspand. De franchisegever en -nemer moeten een aantal zaken binnen dit onderdeel van het contract bespreken. Hieronder een aantal algemene vragen die definitief terug moeten komen in het huurcontract.

Is de bescherming van het huurrecht van toepassing?
Wat gebeurt er met de huurovereenkomst als het franchise contract wordt beëindigd of als een derde partij het stokje overneemt?
Hoe wordt de huurprijs verdeeld en hoe wordt er omgegaan met eventuele prijsstijgingen?

Mededingingsrecht

Dit onderdeel verbiedt zaken die de concurrentie tussen verschillende concurrenten kan beperken. Er spelen zeer complexe vraagstukken een rol binnen dit geding en moeten dus goed worden besproken. Enkele voorbeelden van deze vragen zijn:

Op welke wijze mag de franchisegever het prijsbeleid van de franchisenemer beïnvloeden?
In welke wijze mag een franchisenemer worden beperkt in het verkopen buiten de traditionele verkoopmethodes.?

Pro deo advocaat inschakelenIntellectuele eigendommen

Als franchisenemer mag je gebruik maken van het concept en de merknaam van een organisatie. Binnen de clausule intellectuele eigendommen moet goed worden besproken wat de rechten en plichten van de franchisenemer zijn. Mag u bijvoorbeeld domeinnamen aanvragen, welke sancties zijn er bij overtreding van eigendommen en nog meer gerelateerde zaken.

Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
Direct contact?
Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
>
AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472