Vaststellingsovereenkomst
U bent net ontslagen door uw werkgever, een situatie waar u hopelijk niet graag in terecht komt. U vraagt zich wellicht af wat de vervolgstappen zijn bij een ontslag. Hieronder bespreken we de te nemen stappen. Sinds 2006 is het in Nederland mogelijk om een arbeidsovereenkomst met behoud van WW-uitkering te beëindigen. Deze regeling wordt ook wel de vaststellingsovereenkomst genoemd.
Wat houdt het begrip in?
Een vaststellingsovereenkomst kan worden gezien als sluitingsovereenkomst voor het beëindigen van een arbeidscontract. Binnen deze overeenkomst worden alle zaken die met de beëindiging te maken hebben schriftelijk vastgelegd. Het voornaamste voordeel waar zowel de werkgever als werknemer van profiteren is dat er geen procedures plaatsvinden bij het UWV of bij een kantonrechter. Uiteindelijk scheelt deze manier van uit elkaar gaan een heleboel tijd, geld en vooral moeite.
Wat moet er in deze overeenkomst staan?
Naast algemene gegevens zoals de naam en geboorteplaats/vestigingsplaats van beide partijen, zijn ook gegevens zoals de einddatum van het arbeidscontract en een mogelijke ontslagvergoeding van toepassing. Hieronder bespreken we de onderdelen met u zodat u een idee krijgt hoe een overeenkomst is opgebouwd. Voor precieze informatie en inhoud die voor uw situatie van toepassing is, raden we u aan om contact op te nemen met een van onze advocaten.
De ontslagvergoeding:
Een van de belangrijkste onderdelen van de vaststellingsovereenkomst is de ontslagvergoeding. Bij een redelijk bedrag kan een kantonrechter buitenspel worden gezet door de werkgever. Een goede graadmeter voor het bepalen van de hoogte van de ontslagvergoeding kun je berekenen door gebruik te maken van de ABC-formule.
Gaten in uw CV tegengaan:
Een van de bottlenecks tegenwoordig is een gat in uw CV. Om dit te voorkomen is het verstandig om samen met uw werkgever een clausule in de vaststellingsovereenkomst vast te leggen. U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u voor een periode in dienst blijft waarin u vrij weinig werkt om rustig de geschikte baan te vinden.
Wat kunnen wij voor u doen?
Het is uiteraard belangrijk dat u niet zomaar het contract tekent aangezien dit drastische gevolgen kan hebben voor uw verdere werkcarrière. Zoek daarom direct contact met een advocaat via het contactformulier.