Juridisch advies als werkgever?
Als werkgever is het vaak lastig om een werknemer te ontslaan. Aangezien u een hoop dingen dient te bewijzen zoals de ontslagreden en andere ingewikkelde procedures. Wij van Advocaatinschakelen.nl willen u graag helpen bij het uitzoeken van bewijsmaterialen die kunnen helpen om een werknemer te ontslaan. Hieronder bespreken we enkele veel voorkomende zaken, die u in staat stellen om de arbeidsovereenkomst met uw werknemer te beëindigen.
Werknemer komt niet opdagen
Wanneer een werknemer niet komt opdagen op zijn werk zonder zich ziek te melden geldt de regel: geen arbeid geen loon. Kunt u als werkgever nog strengere sancties opleggen? Volgens verschillende uitspraken van de rechter blijkt dat de werkgever een direct belang heeft met de werknemer en hem/haar niet zomaar kan ontslaan. Het ontslaan van uw werknemer kan wel plaatsvinden wanneer er sprake is van bijkomende omstandigheden zoals het continu niet komen opdagen of wanneer uw werknemer voor een strafbaar feit vastzit in de gevangenis. We adviseren u altijd om dit soort gegevens vast te leggen in een rapportage. Dit met de achterliggende reden dat het als bewijsmateriaal kan fungeren.
Werknemer lang ziek
Er bestaat een groot verschil tussen een lange periode ziek zijn en wanneer een werknemer kort ziek is. Wanneer uw werknemer langer dan vier weken ziek is, dient er contact gezocht te worden met de bedrijfsarts of met de Arbodienst. Een van deze personen zal vervolgens binnen een looptijd van zes weken met een probleemanalyse komen. Nadat u de probleemanalyse heeft ontvangen, kan er een plan van aanpak worden opgesteld. Het kan om verschillende redenen voorkomen dat uw werknemer niet wilt meewerken. Is dat het geval? Dan kunt u bij het UWV een ontslagvergunning aanvragen.
Arbeidsconflict
Het komt in de praktijk vaak voor dat er een conflict is tussen de werkgever en de werknemer. Een arbeidsconflict mag niet direct leiden tot een ontslag, aangezien u en de werknemer eerst samen moet kijken of er een oplossing mogelijk is.