Werknemer komt niet opdagen

Advocaatinschakelen-onredelijk-ontslagAls werkgever wilt u uiteraard dat u beschikking heeft over al uw medewerkers. Wanneer een medewerker zonder te melden afwezig is, kan dit vervelende consequenties hebben voor de bedrijfsvoering. Dit is echter nog geen reden om een werknemer direct te ontslaan. Hieronder bespreken we de verschillende voorwaarden.

Meerdere keren te laat

Als een medewerker meerdere malen ongeoorloofd afwezig is, heeft u een grotere kans om deze persoon vervolgens te ontslaan. Jurisprudentie wijst wel uit dat een rechter vaak met het argument komt dat een werkgever gebaat is bij het aanblijven van een werknemer. Er is namelijk een arbeidsovereenkomst opgesteld waarin dit is vastgesteld.

detentieVerzuim wegens detentie

Een van de uitzonderingen op dit gebied is wanneer een werknemer in de gevangenis terecht is gekomen. U kunt uw werknemer alleen ontslaan wanneer deze vast zit wegens het plegen van een strafbaar feit dat direct een relatie heeft met het werk dat die persoon uitvoerde. Wanneer dit te bewijzen is, kunt u in de meeste situaties uw werknemer op staande voet ontslaan. Voor andere gevallen is het wel mogelijk om beëindiging van een contract aan te vragen bij het UWV of bij een kantonrechter. U dient uit te gaan van het volgende lijstje:

  • Heeft u al eens eerder problemen gehad met het functioneren van de werknemer;
  • Zijn er bijzondere privé-omstandigheden gaande?
  • Hoe lang staat de werknemer al onder contract bij de organisatie?
  • Wat is de lengte van het contract dat u heeft opgesteld?
  • Zijn er organisatorische problemen ontstaan door de afwezigheid van deze persoon? Kunnen collega’s het werk overnemen?

De kantonrechter zal alle bovenstaande zaken meenemen in de uiteindelijke uitspraak. Het is daarom als werkgever belangrijk dat u op al deze punten een passend antwoord heeft om te voorkomen dat de werknemer in bescherming wordt genomen door de rechter.

Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
Direct contact?
Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
>
AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472