Samenlevingsovereenkomst
Het komt steeds vaker voor dat een koppel in Nederland besluit samen te wonen in plaats van trouwen of een geregistreerd partnerschap. De wet heeft omtrent het samen wonen met een partner geen specifieke wetten. Wanneer u besluit om niet langer met een persoon samen te wonen heeft u automatisch recht op uw eigen bezittingen net zoals uw partner. Omdat dit nogal verwarrend kan werken is er een oplossing bedacht, namelijk een samenlevingsovereenkomst.
Wat moet in het contract staan
In een samenlevingsovereenkomst kunnen u en uw partner vrijwel alles zetten. De wet heeft geen vaste richtlijnen voor deze overeenkomst. Wel hebben andere instanties zoals de belastingdienst en pensioenfondsen enkele vraagtekens die beantwoord moeten worden in het contract zoals de zorgplicht naar de financieel minst draagkrachtige persoon. Ook wanneer één van de twee partners overlijdt kan u met een samenlevingsovereenkomst rekenen op een laag erfenisbelasting percentage. Zaken gerelateerd aan het nalatenschap hebben ook invloed op uw levensverzekering. Zorg er daarom voor dat u alle zaken met een notaris bespreekt zodat deze direct rechtsgeldig is.
Ook nodig voor de aanschaf van het huis?
Wanneer u besluit met zijn tweeën een woning te kopen heeft u niet direct een samenlevingsovereenkomst nodig. Beide namen worden automatisch vermeldt op de hypotheekakte wat beide personen eigenaar maakt van de woning. Echter dient u alimentatie en pensioen gerelateerde zaken een samenlevingsovereenkomst te hebben.
Wanneer een samenlevingsovereenkomst?
Wat is de meest geschikte tijd om een samenlevingsovereenkomst aan te vragen bij een notaris? Het antwoord is vrij simpel, want dat kan op ieder moment. Zo kan het voorkomen dat het gezamenlijk spaargeld stijgt, u een woning wilt kopen, een bedrijf wilt opstarten, er kinderen in aantocht zijn en andere omstandigheden die een relatie impuls kan geven.
Beëindigen van het contract?
Het is toegestaan om een samenlevingscontract te allen tijde te ontbinden. De gevolgen van het verbreken van het contract kunnen zijn dat u een alimentatie krijgt of moet betalen. Ook blijft uw ex-partner bij overlijden erfgenaam. Om dit te voorkomen moet u de status van de relatie bij diverse instanties veranderen.