Ontbinden
In theorie lijkt het ontbinden van een samenlevingsovereenkomst vrij eenvoudig. Wanneer u en uw partner besluiten niet meer bij elkaar te wonen, vervallen de verplichtingen die u heeft richting uw ex-partner. In werkelijkheid ligt dit verhaal een stuk gecompliceerder. Hieronder staat aangeven waaraan u moet denken bij het beëindigen van de overeenkomst en welke verplichtingen u nog heeft richting uw partner.
Alimentatie
Wanneer u in de samenlevingsovereenkomst zaken als alimentatie heeft beschreven, kan dit door uw partner of u zelf worden geclaimd. Wanneer u kinderen heeft zal het deel alimentatie wat u krijgt, of moet betalen, aanzienlijk toenemen. In een dergelijke situatie is het direct beëindigen van een contract vaak lastig. Bij minderjarige kinderen moet u namelijk een ouderschapsplan opstellen waarin zaken als opvoeding, de hoogte van de kinderalimentatie en zaken als voogdij besproken worden.
De woning?
Bij het opstellen van de samenlevingsovereenkomst heeft u destijds aangegeven dat u beiden eigenaar bent van de woning. Wanneer een van de twee partners het contract ontbindt zal de woning verkocht worden aan de bank of zal een van de eigenaren de andere partij uit moeten kopen. Vaak wordt er lang geruzied over de waarde van het bedrag dat de ene persoon van de andere dient te krijgen. Wanneer u het niet eens kan worden over de bijdrage die uw partner dient te betalen, kan een rechtelijke uitspraak oplossing bieden.
Wat gebeurd er met het testament?
Het is belangrijk dat u de testamenten die u heeft opgesteld met uw partner regelmatig laat controleren door de notaris. Vooral als het om belangrijke gebeurtenissen gaat zoals het krijgen van kinderen of het aanschaffen van een woning. Wanneer u dit niet doet kan dit zeer nadelige gevolgen hebben voor de alimentatie en de verdeling van de waarde van het huis.