Bedrijfsongeval
Bedrijfsongevallen komen vaker voor dan u wellicht denkt. Jaarlijks zijn er ongeveer 220.000 meldingen variërend van een snijwond tot zelfs dodelijke ongelukken. Zoals de getallen al doen vermoeden kan er theoretisch in iedere organisatie van Nederland een bedrijfsongeval plaatsvinden. Een van de vragen die u zich wellicht stelt, is hoe het zit met de aansprakelijkheid van het ongeval en met de gevolgen voor uw carrière. Hieronder worden onder andere deze punten besproken.
Wie is aansprakelijk voor de schade
Een van de belangrijkste vragen binnen een bedrijfsongeval is wie er uiteindelijk aansprakelijk gesteld kan worden voor de opgelopen schade. In Nederland geldt de regel dat de persoon die slachtoffer is, wordt gezien als de benadeelde partij. Dit houdt in dat de werkgever veel verschillende zaken moet bewijzen om aansprakelijkheid te ontlopen. Vaak is het zo dat de werkgever een bepaalde schadevergoeding dient uit te keren bij een bedrijfsongeval.
Zorgplicht
Een van de zaken waar een werkgever rekening mee moet houden is haar zorgplicht. Dit betekent dat de werkgever ervoor moet zorgen dat de werkplek of de omstandigheden waarin de werknemers moeten werken veilig is.
Werkkleding in orde?
Zo is de werkgever verantwoordelijk voor de aanwezigheid van gereedschappen, werkkleding (veiligheidsschoenen, hesjes en helmen). Ook het instrueren van medewerkers hoort tot de taken van de werkgever. Wanneer we spreken van een magazijn, dient hier een leidinggevende persoon te zijn die een oogje in het zeil houdt wat betreft het naar behoren uitvoeren van de werkzaamheden.
Op de hoogte van gevaren
Als werkgever moet u redelijkerwijs op de hoogte zijn van de gevaren die zich in uw bedrijfspand en daarbuiten hadden kunnen plaatsvinden. Het gaat om voorzienbare gevaren die tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden hadden kunnen plaatsvinden.
Werknemer aansprakelijk
De werkgever wordt niet in alle situaties aansprakelijk gesteld voor de geleden schade. Wanneer er bewijzen zijn dat de persoon in kwestie roekeloos en met opzet een ongeval heeft veroorzaakt, kan de schade op hem/haar worden verhaald. Denk hierbij aan dronkenschap op het werk of het overtreden van meerdere waarschuwingen van de werkgever.
Advocaat inschakelen juiste keuze?
Voor zowel de werknemer als de werkgever is het verstandig om een advocaat in te schakelen bij het indienen van een schadeclaim. Door emotie is een mens namelijk in staat om de verkeerde beslissing of de verkeerde woorden te kiezen die effect kunnen hebben op niet alleen de hoogte van de vergoeding, maar ook aan de aansprakelijkheidskwestie.