Medische foutmedische fout

Een operatie die u heeft ondergaan is volledig anders afgelopen dan u had verwacht. U heeft het vermoeden dat er een medische fout is gemaakt door de arts. Is hij/zij aansprakelijk voor de geleden schade? En welke vervolgstappen kunt u ondernemen in een dergelijke situatie? Over dit onderwerp staat hieronder meer informatie. Daarnaast geven we ook aan wat wij voor u in soortgelijke omstandigheden kunnen doen.

Medische fout of risico

bedrijfsongeval-wat-nu

Bij ingrijpende operaties geven doktoren van te voren aan dat zij niet kunnen beloven dat de patiënt in dezelfde dan wel betere conditie zal ontwaken. Wanneer alles volgens de procedures is verlopen kan er worden gesproken van een medisch risico. Een ander punt dat veel mensen vergeten is dat een arts geen resultaatverplichting, maar een inspanningsverplichting heeft. Wanneer hij/zij alle zaken volgens het boekje heeft uitgevoerd en adequaat gehandeld heeft wanneer een complicatie optrad, kan de uitvoerende arts geen verwijt worden gemaakt.

We spreken pas van een medische fout wanneer de arts niet altijd even zorgvuldig heeft gehandeld, dit wordt ook wel een beroepsfout genoemd. In het medische dossier moeten alle handelingen en beslissingen die de arts heeft genomen zijn opgenomen.

Naast de arts kunnen ook hulpverleners tekortkomen en zodoende medische fouten veroorzaken. Verkeerde beslissingen nemen en het te laat handelen bij complicaties zijn voornaamste oorzaken van medische fouten. Neemt de afdelingsarts of het personeel wat onder zijn leiding werkt verkeerde beslissingen die aan te rekenen zijn, dan kan er worden gesproken over een medische fout.

Pro deo advocaat inschakelenHoe begint u een procedure

Voordat u een rechtelijke procedure start tegen het ziekenhuis/verzorgingstehuis moet u eerst met uw zorgverlener een gesprek voeren. U laat hem/haar blijken dat je het vermoeden hebt dat er een medische fout is gemaakt. Hij moet vervolgens aan u een compleet medisch dossier ter beschikking stellen. Wanneer bepaalde stukken ontbreken kan dit aanleiding zijn van een slordig dossier. De bij ons aangesloten advocaten kunnen u vervolgens begeleiden in verdere procedures. Door het contactformulier in te vullen komt u in contact met een van onze specialisten in het gebied van medische missers en fouten. Hij/zij zal u in een persoonlijk gesprek precies kunnen uitleggen wat er allemaal moet gebeuren.

Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
Direct contact?
Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
>
AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472