Mishandelingmishandeling

Mishandeling is een term die we terug zullen zien in het Wetboek van Strafrecht. De definitie die de wet hanteert is als volgt: “Het toebrengen van schade, verwondingen en pijn aan het lichaam van een persoon”. Daarnaast wordt er binnen deze sectie ook gesproken over geestelijke mishandeling, wat het geestelijk kwellen, angst aan te jagen of een persoon te vernederen. Mede door deze redenen scharen we mishandeling ook tot het onderwerp letselschade.

Soorten mishandeling

Naast de reeds besproken twee vormen van mishandeling wordt er in de praktijk ook gesproken over een aantal soorten mishandelingen zoals: seksuele, kinder, dieren en ouderenmishandeling. Om nog meer in detail te treden kan er ook nog onderscheid worden gemaakt tussen zware en gewone mishandeling. De verschillen tussen deze twee vormen worden hieronder besproken, waarbij de focus op de strafeis ligt.

Zware versus gewone mishandeling

Het is erg lastig om aan te geven of iets tot zware dan wel tot gewone mishandeling wordt gerekend. Meestal zal de rechter zijn besluit bezeren op een aantal factoren, zoals de mate waarin iemand is toegedaan, de intentie van de andere partij en de genezingstijd van de geleden schade. Voor volledige informatie kunt u het best contact opnemen met een gespecialiseerde advocaat door het invullen van het contactformulier.

Smartengeld

Naast de opgelopen letselschade kunt u in veel gevallen ook rekenen op een bedrag aan smartengeld. Dit bedrag is gebaseerd op immateriële schade die u tijdens de mishandeling heeft meegekregen. Niet alleen gaat het om lichamelijk pijn, maar ook traumatische ervaringen m.b.t. het gepleegde geweld kunnen reden genoeg zijn om een dergelijk bedrag te claimen.

Pro deo advocaat inschakelenWaarom Advocaatinschakelen.nl

De aangesloten advocaten van Advocaatinschakelen.nl kunnen uitgebreid zoeken naar de mogelijkheden voor het verhogen van de strafeis. Een hoger bedrag voor u en een langere celstraf voor de pleger.

Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
Direct contact?
Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
>
AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472