Werknemer ontslaanontslaan

Wilt u een werknemer ontslaan en vraagt u zich af welke mogelijkheden er zijn? We zullen hieronder de verschillende mogelijkheden bespreken en daarbij de consequenties benoemen waarmee u rekening dient te houden. Op een verkeerde manier een werknemer ontslaan kan naast de menselijke kant van uw organisatie beïnvloeden, maar financiële gevolgen hebben. Om dit te voorkomen is het altijd verstandig om contact op te nemen met een van onze advocaten.

Ontslag wederzijdse goedkeuring

Het meest ideale scenario is wanneer u en de werknemer beide de zelfde interpretatie hebben over het ontslag en samen een beëindigingsovereenkomst opstellen. Een belangrijk punt is dat u de werknemer de gelegenheid geeft om het contract rustig thuis door te nemen. Het kan anders voorkomen dat de werknemer naderhand een ander standpunt inneemt.

Ontslag tijdens de proeftijd

Het ontslaan van een medewerker in zijn proeftijd is wettelijk toegestaan. Het wordt namelijk niet voor niets proeftijd genoemd.

Op staande voet ontslagen

Wanneer u een dringende reden heeft kunt u een werknemer op staande voet ontslaan. Met dringende reden bedoelen we een aantal zaken namelijk fraude, diefstal, verduistering, regelmatig te laat komen, dronkenschap, seksuele intimidatie en andere soortgelijke gevallen. In het geval van regelmatig te laat komen moet de werkgever expliciet aan de werknemer mededelen dat het gaat om een last change scenario. U dient ten alle tijden aan te geven dat de persoon in kwestie ontslagen is.

Advocaatinschakelen-arbeidsrechtOntslag via het UWV

U kunt er ook voor kiezen om een medewerker te ontslaan via het UWV. Aangezien het UWV de belangen van de werknemer beschermd, zal u met goede ontslagredenen moeten aankloppen. Wij van Advocaatinschakelen.nl kunnen de correctheid van deze redenen bekijken en aanvullen. Zo is het mogelijk om op basis van persoonlijke gronden, bedrijfseconomische redenen en op basis van een langdurige ziekte een persoon te ontslaan. Bij de laatstgenoemde is het belangrijk dat u aangeeft dat het u de persoon in kwestie niet ontslaat door zijn ziekte, maar doordat hij ziek is.

Bij de kantonrechter

Het grote verschil tussen het aanvragen van een ontslag via de kantonrechter en het UWV is dat u via de kantonrechter een werknemer binnen de ziekteperiode van twee jaar kunt ontslaan. De ontslagredenen die hierboven genoemd zijn zullen ook voor de kantonrechter van kracht zijn.

Pro deo advocaat inschakelenMeest geschikte manier

De meest mensvriendelijke manier op afscheid te nemen van uw personeel is doormiddel van een wederzijds akkoord. Dit zal u weleens waar meer geld kosten, maar de tijd die u kwijt bent met het procederen tegen uw werknemer is ook wat waard.

Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
Direct contact?
Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
>
AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472