Alimentatie

Advocaatinschakelen-alimentatie-betalenWanneer u en uw partner ervoor kiezen om van elkaar te scheiden vervalt één onderdeel niet volgens de wet, namelijk een alimentatie. Onder het begrip alimentatie verstaan wij een financiële uitkering die de minst draagkrachtige partner ontvangt van de meest draagkrachtige persoon om de kosten voor levensonderhoud te bekostigen. Welke consequenties heeft dit voor een persoon en welke juridische stappen kunt u nemen op dit gebied?

Wanneer precies

Zoals hierboven al is aangegeven vervalt de verplichting om financiële zorg te verlenen na een scheiding niet, maar zijn er uitzonderingen waardoor het niet nodig is? Een van de vereisten is dat uw partner niet voldoende financiële middelen heeft zoals een salaris of vermogen om de levensstandaard die zij/hij tijdens het huwelijk gewend was te betalen. U en uw partner kunnen zelf de hoogte en lengte van de alimentatie bepalen door deze schriftelijk vast te leggen bij een notaris. We adviseren u om het op deze manier te doen, aangezien u volledige controle heeft in een goede afloop die volgens de richtlijnen van de wet kan verlopen. Naast het adviseren op het gebied van alimentatie kunnen onze aangesloten advocaten ook als mediatoren faciliteren die u helpen bij het wegnemen van onenigheden tussen u en uw partner.

Gaat u scheiden?
Neem direct contact op!>
 • Snel in contact met specialisten
 • Veel ervaring met scheidingen
 • Snel weten wat uw rechten zijn
 • Volledige ondersteuning
 • Lagere inkomens hebben recht op rechtshulp van de overheid

  Alimentatie door de Rechter

  Advocaatinschakelen-rechtenWanneer u er toch voor kiest om de zaak over te laten aan een rechter moet u rekening houden dat de rechter op de volgende manier te werk gaat.

  Vaststellen alimentatie
  Ten eerste zal de rechter rekening houden met de behoefte die uw ex-partner dan wel uzelf heeft. Ook kan er gekeken worden naar de draagkracht van de persoon die uiteindelijk de alimentatie moet betalen. Wanneer blijkt dat de persoon die alimentatie krijgt meer te besteden heeft als de meest draagkrachtige persoon moet de alimentatie worden herzien.

  Wijzigen van alimentatie 
  Naast het vaststellen van de alimentatie kan de rechter ook wijzigingen uitvoeren om de alimentatie te verhogen dan wel te verlagen. Dit kan onder andere doordat de financiële omstandigheden van één of beide partners is veranderd. Ook kan de rechter besluiten om de alimentatie te wijzigen wanneer hij is uitgegaan van ongeldige dan wel verkeerde gegevens tijdens de vaststelling.

  Te weinig alimentatie
  Het kan uiteraard voorkomen dat u een bepaald bedrag heeft ontvangen aan alimentatie van uw partner. Achteraf blijkt dat u onvoldoende middelen heeft om een leven te leiden. Door het aanvragen van een aanvullende bijstandsuitkering is dit wel mogelijk. De advocaten uit ons netwerk kunnen u in deze situatie helpen bij het opstellen van een aanvraag tot een bijstandsuitkering.

  bedrijfsongeval-rekenmachine

  Hoogte van de alimentatie

  De hoogte van de alimentatie kunt u uiteraard zelf berekenen door de geldwijzer van het NIBUD te bestellen, maar door de vele regels waaraan u dient te denken kan dit vervelend zijn. De specialisten van Advocaatinschakelen.nl kunnen u met dit probleem helpen en denken met u mee om een zo goed mogelijke oplossing te bedenken waar u en uw partner wat aan hebben. Neem direct contact op met de aangesloten advocaten van Advocaatinschakelen.nl via het contactformulier.

  Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
  Direct contact?
  Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
  >
  AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472