Advocaatinschakelen-curateleCuratele

Een meerderjarig persoon kan op basis van een aantal gronden onder curatele worden gesteld. Zo kan de persoon in kwestie een geestelijke stoornis hebben, verkwisting en een gewoonte van drankmisbruik. Het laatst genoemde scenario kan worden aangevraagd wanneer een betrokkene zijn belangen niet behoorlijk waarneemt, in het openbaar herhaaldelijk aanstoot geeft of zijn eigen veilig of dat van andere herhaaldelijk in gevaar brengt. Dit zijn de redenen die in artikel 1:378 van het Burgerlijk Wetboek staan beschreven. Aan de hand van uitzonderingen in de wet kunnen dit nog meer situaties omvatten. We raden u dan ook aan om voordat u iemand onder curatele wilt stellen contact te zoeken met een van onze advocaten.

Verschil tussen curatele en andere vormen

Advocaatinschakelen-rechten

Een van de grootste verschillen die ondercuratelestelling onderscheidt met de andere vormen van bewindvoering is dat de persoon in kwestie handelingsonbekwaamheid wordt. Dit betekend dat de curator een koopovereenkomst ongeldig kan laten verklaren. Dit laatste kan uiteraard alleen bij grote aankopen die normaliter niet iedere dag worden gedaan en overeenkomsten die de curandus een terugkerende financiële verplichting bezorgen. Om dergelijke situaties te voorkomen zal de curator een speciale bankrekening openen speciaal voor primaire bestedingen zoals eten, drinken en kleding.

Aanvragen

Als familie is het mogelijk om een curatele aan te vragen, dit door een hiervoor bestemd formulier zo volledig mogelijk in te vullen met bijbehorende bijlagen. De aanvraag zal door de rechter worden behandeld. Ook de rechter zelf kan een persoon onder curatele zetten, dit gebeurt vaak wanneer de persoon in kwestie is opgepakt wegens het overtreden van de wet op de eerder genoemde gronden van artikel 1:378.

advocaatinschakelen-advocaatWat kunnen wij doen?

De advocaten van Advocaatinschakelen.nl kunnen u op veel verschillende manieren van dienst zijn zoals het advies geven, maar ook bij het controleren van de verschillende documenten en wanneer u niet tevreden bent over de beslissing van de rechter een bezwaar in dienen. Vul het onderstaande formulier in om direct in contact te komen met een van de medewerkers van Advocaatinschakelen.nl. Zij zullen zoeken naar de meest geschikte advocaat in uw regio.

Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
Direct contact?
Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
>
AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472