Huisverbod
Een tijdelijk huisverbod opleggen is in sommige situaties de enige manier om gezinsleden en betrokken kinderen te beschermen tegen een gevaarlijk en doorgeslagen persoon. Het gaat om situaties waar mogelijk gevaar dreigt plaats te vinden in en rond de woning. In de meeste gevallen wordt een huisverbod gecombineerd met een contactverbod.
Hoelang duurt een huisverbod?
Een tijdelijk huisverbod duurt gemiddeld gezien tien dagen en is bedoeld als cooling down voor de doorgeslagen persoon. De overige gezinsleden kunnen in deze tijd vervolgstappen ondernemen om de persoon in kwestie te helpen. De gemeente zal verschillende diensten en voorzieningen aanbieden, waarmee de slachtoffers en betrokkenen deze vervolgstappen naar behoren kunnen regelen. Zoals gezegd gaat het hier om de gemiddelde duur van een huisverbod. De rechter zal per zaak kijken welke omstandigheden van kracht zijn. Voor meer informatie over de precieze duur van een huisverbod kunt u het best contact opnemen met een van de medewerkers van Advocaatinschakelen.nl, dit doormiddel van het invullen van het contactformulier.
Huisverbod alleen het huis?
Het woord huis moet niet te letterlijk geïnterpreteerd worden, maar meer in de context worden geplaatst. Het gaat namelijk om huiselijke sferen waar de persoon in kwestie zich niet mag begeven. Om misverstanden te voorkomen wordt de term contactverbod ook wel gebruikt. Op geen enkele manier mag de persoon in kwestie contact opnemen.
Huisverbod overtreding
Wanneer de persoon die het huisverbod heeft gekregen een overtreding maakt wordt dit gezien als strafbaar feit en worden overgegaan naar voorlopige hechtenis. Wanneer overtredingen uitblijven kan het huisverbod door de burgermeester wordt beëindigd.
Wie vraagt een huisverbod aan?
Uiteindelijk zal de burgermeester van een woonplaats of gemeente beslissingen nemen wat betreft het huisverbod. Hij is instaat om een huisverbod in te schakelen, te verlengen en te beëindigen. Bij het verlengen van een huisverbod is er meestal sprake van blijvende dreiging. Een huisverbod mag maximaal vier weken duren.
Wat kan Advocaatinschakelen.nl voor u doen?
Het kan voorkomen dat het verbod op niets gebaseerd is of dat het om foutieve informatie gaat etc. De gezinsleden, maar ook de persoon die het verbod heeft gekregen kunnen in beroep gaan tegen deze beslissing. Met name de gevolgen van een huisverbod kunnen nogal confronterend zijn voor u als ouder. Vul uw gegevens in het formulier en wij zullen de meest geschikte advocaat in uw regio aan u koppelen.