Naamswijziging

Advocaatinschakelen-contracttekenenIedereen heeft een voor- en achternaam gekregen van zijn ouders/verzorgers. Het veranderen van deze namen is volgens de wet toegestaan, maar u moet uiteraard wel goede redenen hebben om dit aan te passen. Door middel van een aanvraagformulier kunt u bij de Justis (de screeningautoriteit) uw achternaam laten wijzigen. Wel zijn er enkele voorwaarden verbonden aan het wijzigen van uw voor- dan wel achternaam. We bespreken deze eisen hieronder.

Voornaam wijzigen

Bent u niet tevreden met uw voornaam? Dan is het in een aantal gevallen mogelijk om deze rechtelijk te veranderen. Zo kan het voorkomen dat uw ouders een naam hebben gekozen die zeer ongepast is. Een voorbeeld hiervan is een scheldwoord, een tot spot uitdagende naam en een naam waardoor u gepest kunt worden. Ook wanneer u een naam heeft die bestaat uit enkele andere namen is het mogelijk om een naamswijziging aan te vragen. Wanneer u schriftelijk een aanvraag doet kan een ambtenaar van de burgerlijke stand deze beoordelen en uiteindelijk met een besluit komen. Wanneer uw voornaam is veranderd moet deze worden doorgevoerd in het BRP (Basisregistratie Personen). Alle overheidsinstanties die aan dit instituut zijn aangesloten kunnen direct de wijzigingen opnemen in de administratie. Wel dient u persoonsbewijzen zoals paspoorten, identiteitskaart, paspoort en bankpasjes opnieuw aan te vragen. Ook oude schooldiploma’s en andere waardevolle certificaten moeten worden vervangen met uw nieuwe naam.

Achternaam veranderen

Advocaatinschakelen-naamswijzigingBent u niet tevreden met uw achternaam, dan is het mogelijk om uw achternaam te wijzigen. In tegenstelling tot uw voornaam is het ingewikkelder om uw achternaam te veranderen, er is een aantal strenge voorwaarden opgesteld waaraan u moet voldoen om dit te bewerkstelligen. Uit het besluit van geslachtsnaamswijziging hebben wij de volgende voorwaarden voor u op een rijtje gezet.

 

– Wanneer uw achternaam op zichzelf of in verband is met het beroep, de maatschappelijke positie of een persoonlijke hoedanigheid die bespottelijk of onwelvoeglijk is kan een naamswijziging worden aangevraagd. Een goed voorbeeld hiervan is de oogarts die onder de achternaam Schele moet werken.
– Wanneer de naam zo veelvuldig voorkomt dat zij onvoldoende onderscheidend vermogen heeft;
– Het legitiem verkrijgen van een Friese naam door aan te tonen dat een van uw bloedverwanten in de opgaande lijn een Friese naam had. Ook wanneer u een Friese naam heeft die is vertaald naar het Nederlands, kunt u dit laten wijzigen naar de huidige Friese spelling.

Zeer ingewikkeld situatie?

We hebben in de bovenstaande uitleg geen rekening gehouden met mogelijke uitzonderingen in de wet. Dit kunt u het beste navragen bij een van de advocaten van Advocaatinschakelen.nl. Direct in contact komen kan door het contactformulier in te vullen.

Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
Direct contact?
Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
>
AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472