Scheiden

Kunnen u en uw partner niet meer met elkaar door een deur en willen jullie scheiden? U bent niet de enige Nederlander die besluit de relatie met zijn/haar echtgenoot te beëindigen, zo worden jaarlijks maar liefst 36% van de huwelijken beëindigd. Hoe gaat u met een scheiding om en met welke stappen en consequenties moet u rekening houden?

Meerdere soorten

Advocaatinschakelen-scheidingMeerdere manieren om te scheiden? Ja, u leest het goed, er zijn twee soorten scheidingen die in de wet staan beschreven. Een daarvan is de echtscheiding, dat inhoudt dat alle juridische banden tussen u en uw partner worden verbroken. Beide personen kunnen hierna ervoor kiezen om met een ander persoon te trouwen. Een andere vorm is het scheiden van tafel en bed. Bij deze manier van scheiden zijn u en uw partner wettelijk nog getrouwd, maar geldt een aantal rechten en plichten niet meer. Mensen met een gelovige achtergrond kiezen vaak voor deze vorm van scheiden.

Een ander groot verschil tussen beide manieren van scheiden is dat wanneer een van de twee partners een scheiding van tafel en bed wil forceren, u ten minste drie jaar moet wachten tot u mag scheiden van uw partner.

Juridische hulp bij scheiden?
Neem direct contact op!>
 • Snel in contact met specialisten
 • Volledige juridische ondersteuning
 • Direct informatie over alimentatie
 • Eerste contact altijd vrijblijvend
 • Lagere inkomens hebben recht op rechtshulp van de overheid

  Aanvragen van een scheiding

  Wanneer zowel u als uw partner akkoord gaat met de scheiding is het mogelijk om met slechts één advocaat te werken die de scheidingsaanvraag opstuurt naar de rechtbank. Wanneer er sprake is van een eenzijdige scheiding moeten zowel u als uw partner een eigen advocaat inschakelen die het proces doorlopen. Wanneer u minderjarige kinderen heeft moet u altijd een rechtszaak aanvragen bij de rechtbank.

  Ouderschapsplan

  Advocaatinschakelen-kindplanWanneer u wilt scheiden en ouder bent van minderjarige kinderen, heeft u de verplichting om een ouderschapsplan op te stellen waarbij navolging van beide ouders wettelijk verplicht is. Binnen dit plan worden zaken besproken die de opvoeding van het kind(eren) bepaald. Hoe wordt er bijvoorbeeld omgegaan met de gemaakte kosten, verzorging en het informeren naar elkaar over zaken die geregeld dienen te worden voor het kind? Kom niet voor verrassingen te staan en stel uw vraag via het contactformulier aan een van de aangesloten advocaten van Advocaatinschakelen.nl.

  advocaatinschakelen-advocaat

  Afspraken maken

  Wanneer u uit elkaar gaat is het belangrijk dat u verschillende afspraken maakt ten aanzien van onder andere de alimentatie, het pensioen, de bezittingen en de voogdij over uw minderjarige kinderen.

  Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
  Direct contact?
  Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
  >
  AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472