Voogdij of gezag?

Advocaatinschakelen-alimentatie-betalenHet begrip voogdij betekent letterlijk het gezag over een kind dat wordt uitgevoerd door één of beide verzorgers/ouders. Tegenwoordig spreekt men dan ook altijd over gezag. Het gezag over een kind kan worden vastgelegd in een testament of in een notariële akte. Ook de rechter kan een voogd aanwijzen wanneer dit noodzakelijk wordt geacht. De laatst genoemde optie komt meestal voor wanneer de ouders of verzorgers beide dood zijn gegaan of wanneer één van de twee ouders door gok, drank of andere verslaving niet meer instaat wordt geacht om de opvoeding naar behoren uit te voeren. Ook bij mishandeling van het kind kan een rechtszaak worden aangevraagd.

Juridische hulp bij voogdij
Neem direct contact op!>
 • Hulp bij het opstellen van testament
 • Veel ervaring met familie- en personenrecht
 • Snel weten wat uw mogelijkheden zijn
 • Eerste contact altijd vrijblijvend
 • Voogdij zaken zijn het beste te regelen als uw situatie nog gezond is!

  Wat houdt voogdij in?

  Wanneer u voogd bent over een kind heeft u de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de opvoeding en verzorging van het kind naar behoren wordt uitgevoerd. Voogdij kan ook worden gezien als de wettelijke vertegenwoordiger van het kind en beheerd dan ook zijn geld en vermogen. In de wet staat nergens aangegeven dat u deze taak alleen moet uitvoeren, het kan daarom ook voorkomen dat u de levensonderhoud overlaat aan een tehuis of pleeggezin.

  Bedrijfsongeval-prodeo

  Beide partners voogd?

  Het kan uiteraard in situaties voorkomen dat slechts één van de twee partners het voogdij over een kind heeft. Dit fenomeen kan plaatsvinden bij een scheiding, onder curatele stelling van een van de ouders, maar ook bij een adoptie kan een dergelijk situatie voorkomen. Doormiddel van een verzoek aan de rechter is het mogelijk om beide personen voogd te maken, deze regel geldt tevens voor mensen met het zelfde geslacht die een relatie met elkaar hebben. In de wet staat niet expliciet aan welke regels een omgeving moet voldoen wil deze aanspraak maken op een dubbele voogdij. De rechter zal per situatie een beslissing nemen. Aan de hand van jurisprudentie.

  Pro deo advocaat inschakelenWat kunnen wij voor u betekenen?

  Advocaatinschakelen.nl heeft verschillende advocaten die zijn gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Wanneer u vragen of direct in contact wilt komen met een advocaat die alles weet over voogdij bent u aan het juiste adres.

  Letselschade?
  • Advies op maat
  • Direct contact met een specialist
  • 24 uur per dag bereikbaar
  • Volledige juridische ondersteuning
  Direct contact?
  Wacht niet langer, zoek juridische hulp bij letselschade. Neem contact op
  >
  AdvocaatInschakelen.nl - Piet Mondriaanlaan 12 - 3812GV - Amersfoort - KvK-Nr: 63672472